oorkaarstherapie

Het gebruik van oorkaarsen is een oeroude behandelvorm, waarbij op een zachte manier met holle brandende kaarsen het oor gereinigd word.

Het stimuleert de doorbloeding en lymfestroom in oren, keel, neus en bijholten en het regelt de druk in het oor en de bijholten. Oorkaarsen zorgen ook voor ontspanning. Beide oren worden behandeld, te beginnen met het ‘goede’ oor. Na een korte gezichtsmassage, met de nadruk op de oren, wordt een brandende oorkaars in de gehoorgang geplaatst.
Door de trilling van de vlam
wordt de lucht in de oorkaars omhooggetrokken waardoor een lichte onderdruk ontstaat. Dit geeft een massage van het trommelvlies waardoor drukregulatie plaatsvindt in het middenoor.
Het geeft een weldadig,
bevrijdend en lichter gevoel in het hoofd/ oorgebied. Bij verdere verbranding van de oorkaars ontstaat een licht pulserende overdruk in de uitwendige gehoorgang. Hierdoor intensiveert de warmte.
Deze warmte zorgt ervoor dat de doorbloeding, de lymfevaten en daarmee het afweersysteem wordt gestimuleerd. Tijdens de behandeling hoort u een aangenaam geknisper en geruis

.

Wanneer een oorkaars behandeling?
– bij snurken, oorsuizing, oorruis
– doofheid (tinnitus)
– migraine en hoofdpijn
– ontsteking of irritatie van de bijholtes (sinusitis)
– ontstoken amandelen
– neusslijmvlies ontsteking (rhinitis acuta)
– oordruk ( dichtslaan van het oor)                                                                               – keelpijn
– oorverstopping door teveel oorsmeer
– verkoudheid / griepklachten

Ook kan het helpen bij het opheffen van:
– stress symptomen
– angsten/ depressies
– oververmoeidheid
– doorbloedingsstoornissen in het oor
– slapeloosheid
– hyperactiviteit

Bij chronisch klachten wordt aangeraden de behandeling binnen een week of kort daarna te herhalen. Bij acute klachten wordt een behandeling elke dag aanbevolen gedurende 5 dagen (niet bij een middenoorontsteking of oorontstekingen in het algemeen). Preventief en/of herstellend is één keer in de 4 – 6 weken genoeg.

Contra indicaties:
Gebruik van oorkaarsen is af te raden bij een geperforeerd trommelvlies, allergische reacties, acute oorontstekingen,  geïmplanteerde gehoorbeentjes en epilepsie.